Publikacje
Greenwashing - historia nie tylko o ręcznikach
O tym skąd się wzięło podjęcie greenwashingu, co oznacza, jakie są główne grzechy tego zjawiska i co zrobić, by nie zostać posądzonym o greenwashing – w artykule dla Hotel Management
Targówek bez smogu
O kampanii informacyjno-edukacyjnej na temat smogu oraz festynie towarzyszącemu uroczystemu otwarciu nowego muralu antysmogowego na Targówku w relacji EcoEvolution.
Jeden dzień w 2050 roku
Jaki będzie mój rok 2050? – na to pytanie odpowiadają autorzy z całego świata. 365 artykułów z 2050 roku – na stronie One day in 2050. W tym jeden o przyszłym hotelarstwie – TU.
Czy zielone hotelarstwo w Polsce jest możliwe?
W ramach Zielonych Rozmów Site Poland razem z Grażyną Grot-Duziak analizujemy kwestie zielonych hoteli, ich certyfikacji, wprowadzonych dobrych praktyk, cyrkularności. Czy mamy w Polsce zielone hotele? Zapraszam do rozmowy! // Site Poland
Innowacje na rzecz klimatu w branży hotelarskiej
Startupy Pozytywnego Wpływu to innowacyjna forma przedsiębiorczości skierowana na wyzwania społeczne, edukacyjne i środowiskowe. W raporcie 2022 piszę o wyzwaniach i rozwiązaniach w branży hotelarskiej. // Startupy Pozytywnego Wpływu
Co hotelarz powinien wiedzieć o zrównoważonym rozwoju?
O tym co to jest zrównoważony rozwój, jak go wprowadzić do hotelu piszemy razem z Magdaleną Fularską – Pacholczak z markowyhotel.pl w czasopiśmie Hotel Management.
Katalog Dobrych Eko Praktyk
w Hotelach
Jakie ekologiczne działania podejmują hotele w Polsce? Zapraszam do lektury wszystkich podróżników poszukujących zrównoważonych rozwiązań!
Jak wyglądał rok 2021 z punktu widzenia osób zajmujących się GOZ?
Wypowiedź ekspercka na temat GOZ w hotelarstwie. Co przyniesie nam 2022 rok? // portal Ecoekonomia
Certyfikacje ekologiczne
O certyfikacjach ekologicznych dla hoteli – jakie są kolejne kroki i jak wybrać najbardziej odpowiednią dla swojego obiektu. // czasopismo Hotel Management
Czy branża HoReCa jest gotowa na odpowiedzialnego podróżnika?
Czego oczekują współcześni turyści? Na co zwracają uwagę? Czego nie wybiorą? Przed jakimi wyborami stoją? // czasopismo Hotel Management
Śniadania – ekologia czy ekonomia?
Śniadanie w hotelu w czasie pandemii – czy musi być owinięte w jednorazowy plastik? // portal HoReCabc
Zrównoważony rozwój w hotelarstwie
ABC zrównoważonego rozwoju w hotelach – jak hotele przeciwdziałają zmianom klimatu. // czasopismo Hotel Management
Zrównoważony rozwój w hotelach sieciowych
Ekologia staje się coraz ważniejsza w wyborach gości hotelowych. Jak sobie z tym radzą największe sieci hotelowe na świecie? // czasopismo Biznes Hotel
Hotelowy Tydzień Ziemi 2021
Dzień Ziemi w hotelarstwie, czyli tydzień proekologicznych akcji CSRowych. // portal Polish Hoteliers
NIE dla jednorazowego plastiku
O tym jak znikają z użycia produkty z tworzyw sztucznych – widelce, noże, łyżki, talerze, słomki i inne. // portal Polish Hoteliers
Ślad węglowy hoteli polskich
Cel – uchronić Ziemię przed groźbą wzrostu temperatury powyżej 1*5C i tym samym złagodzić zmiany klimatu. // portal Polish Hoteliers
Raport - ranking dostępności opcji roślinnych w hotelach sieciowych
Komentarz ekspercki w publikacji organizacji Roślinniejemy – Ranking Hoteli Sieciowych. // strona Roslinniejemy
Ekologia w hotelu
O świadomości ekologicznej w hotelarstwie w rozmowie z Magdaleną Fularską Pacholczak. // strona markowyhotel.pl
Lokomotywa zmian ruszyła
Gdy świat stanął na progu pandemii hotelarstwo obawiało się o swoją przyszłość. // czasopismo Biznes Hotel
Kosić czy nie kosić?
Trawnik pięknie przystrzyżony czy kołyszący się na wietrze? Po co komu długa trawa w hotelu? //czasopismo Biznes Hotel
Co by było, gdyby zrealizował się scenariusz z wielu innych turystycznych miast na świecie? // czasopismo Biznes Hotel
Chciałbyś dowiedzieć się więcej?
Na co dzień prowadzę szkolenia dla firm i organizacji, które czują potrzebę zmian na bardziej zielone. Mozaika Klimatyczna, Warsztat Alarm Smogowy, ABC Odpadów, Zrównoważony Rozwój w biznesie, Zero Waste w domu i w firmie.
Wierzę, że można pogodzić ze sobą prowadzenie biznesu i zdrowie środowiska. Jeżeli Ty też tak sądzisz serdecznie – zapraszam na kawę!
Poszukajmy wspólnie możliwości, które możemy wdrożyć do Twojej firmy!